Zonnepanelen waren de afgelopen jaren bijna in iedere nieuwbouwwoning een must. Door de klimaatsverandering stijgen in België het jaarlijks aantal zonuren. Bijgevolg stijgen dus ook het totaal aan opgewekte hernieuwbare energie door middel van zonnepanelen. Ze zorgen bijgevolg niet enkel voor een lagere elektriciteitsfactuur, maar dragen ook bij aan een propere wereld met minder CO2-uitstoot.
De huidige situatie
Het grootste voordeel van zonnepanelen is de aanzienlijke vermindering op de elektriciteitsfactuur. Dankzij de terugdraaiende teller doen zonnepanelen de elektriciteitsmeter terugdraaien wanneer er meer energie opgewekt dan verbruikt wordt en omgekeerd. Deze eigenaars betalen dan ook enkel een forfaitair prosumententarief aan hun elektriciteitsleverancier. Dit tarief is in het leven geroepen om de eigenaars toch ook te laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Ze halen er namelijk stroom af op momenten dat ze meer verbruiken dan hun zonnepanelen produceren, en zetten stroom terug op het moment dat hun zonnepanelen meer energie opwekken dan ze verbruiken. De factuur zal nooit 0 euro bedragen, maar toch beduidend minder dan die van andere woningen zonder zonnepanelen.
Veranderingen in 2021
Echter komt daar na 1 januari 2021 een grote verandering in. De Vlaamse Regering besliste op 1 juli 2019 om bij alle zonnepaneel eigenaars de huidige terugdraaiende meter te vervangen door een digitale meter. Deze digitale meter telt nog steeds terug zoals een terugdraaiende teller, maar dan op een slimme manier. Hetgeen je hebt verbruikt wordt verminderd met hetgeen je teveel hebt geproduceerd, dus worden de netkosten berekend op basis van je werkelijke afname van energie.
Overgangsfase
Wie tussen 1 juli 2019 en 31 december 2020 zonnepanelen laat plaatsen bevindt zich in een overgangsfase en krijgt nog de keuze tussen de terugdraaiende teller en de digitale meter. Wanneer men kiest voor de terugdraaiende teller geniet men het prosumententarief nog voor een periode van 15 jaar. Indien je voor het einde van deze periode alsnog wil overstappen naar het systeem met de digitale meter is dat mogelijk, maar let op want deze beslissing is onomkeerbaar! Laat je pas zonnepanelen leggen na 1 januari 2021, dan betaal je automatisch het nettarief.
Het verschil tussen de terugdraaiende teller en de digitale meter nog eens kort even uitgelegd:
Terugdraaiende teller
De terugdraaiende teller is interessant wanneer je overdag weinig thuis bent. Dan produceren je panelen dus veel energie terwijl jij er weinig gebruik van maakt. Alle energie die teveel geproduceerd wordt, komt terug op het elektriciteitsnet terecht.
Digitale meter
De digitale meter is het interessantste wanneer je overdag veel energie verbruikt. Je hoeft niet noodzakelijk thuis te zijn om deze energie te verbruiken: een slimme thermostaat of domotica kunnen vandaag de dag heel wat toestellen automatisch en van op afstand in gang zetten.
Op we website van VREG – Vlaamse Regulator van de Elektriciteits en Gasmarkt, vindt u nog bijkomende informatie over zonnepanelen.
Wilt u graag meer weten over het bouwen van een woning met hernieuwbare energiebronnen?